De horeca-keuken, zo richt je deze in

Print Friendly, PDF & Email

Heb je er altijd al van gedroomd om jouw eigen horecabedrijf op te richten? Als het je eenmaal gelukt is, krijg je met veel zaken te maken. Soms weet je even niet meer waar je je op moet focussen en hoe je iets het beste aan kunt pakken. Uiteraard wordt niet elke horeca-keuken hetzelfde ingericht en is dat afhankelijk van het type gelegenheid. Toch zijn er een aantal dingen, die altijd van pas komen en die bespreken we in dit artikel.

Inrichting van een Horeca-Keuken

Een grote koeling

Of je nu een restaurant of café runt, een koeling hoort in een horeca-keuken. Het liefst nog een groot exemplaar ook. Waar eten wordt geserveerd, moet je ingrediënten koud kunnen bewaren. Een horecagelegenheid kan haast niet zonder. Bij een ijssalon, een voetbalvereniging en elke andere horeca-gelegenheden staat er altijd een grote koeling in de keuken. En dat is ook precies zoals het hoort natuurlijk. 

Deze koeling vormt ook meteen de basis van je keuken. Afhankelijk van de koeling, kun je de rest van de keuken inrichten. De koeling mag best leidend zijn, want de rest kun je er wel omheen bouwen. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de oppervlakte natuurlijk.

Een professionele blender

Bij restaurants, cafés, brasseries en ijssalons worden in de meeste gevallen smoothies geserveerd. In dat geval komt een professionele blender goed van pas. Met zo’n apparaat kun je wel 200 smoothies per dag maken. Ideaal dus als je een leuk lunchtentje runt, waar een smoothie veel gedronken wordt. 

Natuurlijk is dit apparaat ook ideaal voor de gelegenheden waar smoothies minder populair zijn. Wellicht kun je zo’n blender voor nog meer andere zaken gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het maken van smoothie bowls, milkshakes en ijskoffies. Een blender is een multifunctioneel apparaat en hoort in elke horeca-keuken thuis. 

Een hetelucht oven

Brood wordt eigenlijk de hele dag door geserveerd. ‘S ochtends en ‘s middags serveer je brood met een beleg naar keuze. ‘S avonds komt brood op tafel in de vorm van een broodplankje met aioli, tapenade en kruidenboter. 

Met andere woorden, brood moet de hele dag door geserveerd en gebakken worden. Daar heb je natuurlijk een goede hetelucht oven voor nodig. In restaurants en cafés zul je alleen brood moet bakken, maar in lunchtentjes en bakkerijen, moet er nog meer in de ovens gebakken worden. In die horecagelegenheden is een oven nog belangrijker.

De heteluchtoven is misschien wel één van de belangrijkste horeca-apparatuur. Je hebt het namelijk vaker nodig dan dat je zelf denkt. Niet alleen voor brood, maar ook zeker voor andere gerechten. Een lasagne moet ook de oven in en hetzelfde geldt voor een pizza. 

Een horeca friteuse

Is er iets meer Nederlands/Belgisch, dan de bittergarnituur op elk terras? Wie vindt het nou niet heerlijk om in het weekend op het terras te gaan zitten en een heerlijke portie bittergarnituur te bestellen? 

Die bittergarnituur moet natuurlijk wel gebakken kunnen worden. Daarvoor heb je dus een friteuse nodig. Je gebruikt natuurlijk niet de huis, tuin en keuken frietpan die elk huishouden gebruikt. In een horecagelegenheid gebruik je een ander type. Dat kan een drop-in friteuse zijn, maar ook friteuses met onderstel. 

Het is totaal afhankelijk van jouw horecagelegenheid en keuken, voor welke friteuse je het beste kunt kiezen. Een friteuse met onderstel is wellicht interessant als je heel veel in het vet moet bakken. Alhoewel een inbouw friteuse daar ook geschikt voor kan zijn. Het is natuurlijk helemaal aan jou, waar de voorkeur naar uit gaat.

Wat wel zeker is, is dat elke horecagelegenheid een friteuse nodig heeft. Is het niet om bittergarnituur te serveren, dan heb je het wel nodig voor een broodje kroket.